Ull-SM 2019

Till dig som är fårägare eller som har intresse för ullfällar
Välkommen att delta i årets Ull-SM!

Vare sig du har egna får och därmed tillgång till egna klippta fällar eller är intresserad av ull genom andras ullfällar är du välkommen att anta utmaningen att delta i årets Ull-SM! Detta är ett sätt att få veta mer om vilken ullkvalitet dina får- eller den ull du införskaffat besitter.

Det är andra året som arrangemanget Ull-SM och SM i handspinning drivs i föreningen Ull­viljas regi. Syftet med föreningen Ullvilja är att främja och utveckla förädlingen av ull, med fo­kus på svensk fårull . Ett sätt att lyfta ullen och kunskapen är att utmana fårullsintresserade och handspinnare att delta i dessa två SM. Läs mer om föreningen på www.ullvilja.se .

Du kan skicka in höstull, vårull eller helårsull för att delta i Ull-SM, max två fällar per kategori (se nedan för kategoriindelning), nyklippta eller klippta tidigare. Som hel fäll räknas fäll inklu­sive lårull, exklusive buk-, ben- och huvudull (det fjuniga.) Fällarna studeras noga av en jury med specialkompetens och resultaten presenteras på Ull i kubik, 29 september, på Öströö Fårfarm i Tvååker i Halland. www.ullikubik.se. En första, andra och tredjepristagare utses. Dock får samtliga fällar ett skriftligt protokoll med juryns utlåtande. Om du vid anmälan, även medger försäljning av din/dina fällar kommer de säljas på ullauktionen i direkt anslutning till prisutdelningen. Vid tidigare års auktioner har fällarna sålts för 650-2.000 kr/st.

Vill du delta? Hur man anmälersig