Bedömningssystem för ull

Föreningen ULLVILJA har under 2020 valt att titta på hur man bedömer/klassificerar ull. Inget nationellt system finns, så önskemålet är att ta fram ett formulär som kan användas över hela landet av både köpare och säljare av ull.
Nu, mitt under höstklippningen, vill vi gärna att du tittar på de olika dokumenten och använder den eller de delar som passar bäst för din verksamhet.
Arbetsgruppens förslag till blankett hittar du här:

http://www.faravelsforbundet.se/wp-content/uploads/Ullbedomning-v.7.pdf

Svenska Fåravelsförbundet har denna banket:
http://www.faravelsforbundet.se/…/u…/Fo%CC%88ljesdel-ull.pdf

1 kommentar på “Bedömningssystem för ull”

 1. Föreningen ULLVILJA har under 2020 valt att titta på hur man bedömer/klassificerar ull. Inget nationellt system finns, så önskemålet är att ta fram ett formulär som kan användas över hela landet av både köpare och säljare av ull. Genom att fylla i ullens parametrar i ett gemensamt formulär skapas ett gemensamt språk när man talar om ullens egenskaper, både för köpare och säljare.

  Annkristin Hult, nationell utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor, åtog sig uppdraget att samordna de olika aktörer som finns inom området i syfte att se, om det finns möjlighet att skapa nationell samverkan runt ett gemensamt dokument för bedömning av ull.

  Olika aktörer har bjudits in, bl a Fåravelsförbundet, Fårklipparförbundet, Textilhögskolan i Borås, spinnerier och andra ullförädlare. Genom att definiera ullens olika parametrar hittar vi verktyg för ökad kunskap och därmed ökat värde på ullen.

  Nu, mitt under höstklippningen, vill vi gärna att du tittar på de olika dokumenten och använder den eller de delar som passar bäst för din verksamhet. Under vårvintern planerar vi ett möte där de olika erfarenheterna sammanställs och diskuteras för att ytterligare tydliggöra vilka behov av bedömningssystem för ull vi behöver i vårt land.

  Arbetsgruppens förslag till blankett hittar du här:
  http://www.faravelsforbundet.se/wp-content/uploads/Ullbedomning-v.7.pdf

  Svenska Fåravelsförbundet har i dagarna skickat ut denna banket till sina medlemmar.
  http://www.faravelsforbundet.se/wp-content/uploads/Fo%CC%88ljesdel-ull.pdf

  Marknadsplatsen Ullförmedlingen
  skapades 2019 och olika parametrar valdes då ut efter behovsanalys hos de som säljer och köper ull. En ambition i bygget av Ullförmedlingen var att hitta bra kategorier som beskriver ullen så att det är lätt att hitta rätt och lätt för fårägaren att ringa in kvaliteten på den ull som säljs. Kategorierna används i annonserna på Ullförmedlingen och blir sökbara som ”taggar” och skapar på så sätt ett eget slags ekosystem inom platsen över de annonser som finns publicerade (idag drygt 300 stycken). Ullförmedlingens kategorier kommer lätt kunna anpassas till en svensk standard för bedömning av ullen. På Ullförmedlingen finns även olika guider men tips bland annat inför att sälja och köpa ull. Det är kostnadsfritt att skapa annonser för köp och sälj av ull och alla är välkomna– småskaliga, storskaliga, hobbybesättningar eller företag. Mer info: https://ullformedlingen.se/marketplace

  Sprid gärna information om att blanketterna finns, använd dem på det sätt du tycker känns relevant för din verksamhet.
  Vi återkommer med en inbjudan till ett möte fram på vårkanten.
  Med vänlig hälsning Annkristin Hult i samverkan med Föreningen Ullvilja

  Annkristin Hult
  Nationell utvecklare
  annkristin.hult@nfh.se
  Telefon,direkt:08 6819250
  Mobil: 0722-197064
  Nämnden för hemslöjdsfrågor,
  http://www.nfh.se
  Box 4006,
  102 61 Stockholm
  08-681 93 50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *