KilArena – program under Får the Power 2023

På KilArena kommer du under Fårfesten kunna köpa råull, titta på fårklippning, beundra garner som spunnits i Spinn-SM och beundra Sveriges vackraste ullfällar.

KilArena är öppen under fredagen 3 – lördag 4 mars, kl 10-17.

Vägbeskrivning till KilArena från Sannerudsskolan, gå vänster, fortsätt rakt i rondellen, under viadukten, tag första till vänster, följ tussris och skyltar, ca 700 m.

Fredag 3 mars kl 10-17

Spinn-SM

Utställning av det garn som deltagit i SM i spinning.

Råullsmarknad

I samarbete med Värmlands Fåravelsförening. Presentation och försäljning av olika rasers ull till att spinna, tova och dekorera med. Även trädgårdull kommer att finnas till försäljning.

 Observera att du inte får ta med otvättad ull (råull) in i Sannerudsskolans lokaler!

Ull och blommor

Florist Annika Frykebrant, Kil. Blommor + ull = Hantverksdesign! Det vet jag nu, blommor och ull jobbar väldigt bra ihop! En ny värld av idéer har kommit till mig! På Sannerudsskolan kommer det att finnas spår av mitt floristskapande. Fram till kl. 14 visar Annika och ger tips om hur ull och blommar kan arrangeras tillsammans.

Fårklippning och djurhantering, kl 13:00-14:30

Här får du veta mer om fårklippning för bästa ullkvalitet både med maskin och för hand. Du kommer att få  lära dig mer om ullkunskap/-sortering och klövvård.   Du får också veta mer om djurhantering och fårpsykolog  – att jobba med djuren inte mot dem.

Morgan Isaksson, ny fårklippare i Värmland som vill gärna ha fler kunder i närområdet. Telefonnummer: 070 760 73 93

Giambattista Paltrinieri, norsk fårklippare som också arbetar i Värmland. GBS Klipperi, telefonnummer: +47 403 83 298.

Odla med ull, ca kl 14:30

Annelie Engkvist berättar om hur ull funkar i odling. Fårull är en fantastisk resurs att använda i trädgårdsodlingen, som fukthållande täckmaterial, som ogräshindrande kant, som naturlig växtskyddsåtgärd och som sinnlig förnimmelse. Annelie Engkvist från Grobo köksträdgård i Gräsmark har använt fårull i många odlingar och projekt. Här får vi höra hennes tips till alla som vill använda ull i trädgården. Hemsida

Lördag 4 mars kl 10-17

En dag i föreningen Ullviljas regi.

Spinn-SM

Utställning av det garn som deltagit i SM i spinning.

Ullakuten, kl 10:00-12:00

Alan Waller och Kia Gabrielsson Beer svarar på alla ullfrågor. Fällar från pristagarna i Ull-SM kommer att användas som demonstration.

Rösta på finaste ullfällen, kl 10:00-12:00

Folkets Val! Rösta på finaste ullfällen av de vinnande fällarna med info om ras etc. men inte om ägaren. Folkets Val meddelas i samband med auktionen.

Ullvilja och EWA, European Wool Association, kl 10:00-14:00

Information om föreningen Ullvilja och EWA, European Wool Association av Roger Bush och andra föreningsmedlemmar.

Vinnarna i Ull-SM presenteras samt auktion på vinnande fällar, kl 14:00-17:00

Vinnarna av Ull-SM presenteras, liksom Folkets Val.
Auktion på tävlande fällar, på plats och digitalt. Länk till den digitala auktionen kommer att finnas på ullvilja.se och farfestikil.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *