Ull-SM 2022

Anmälan om deltagande öppen från nu oktober – 31 december 2022
Inskickade ullfällar ska vara oss tillhanda tidigast 16 januari/senast 31 januari 2023
Vinnare presenteras Lördag 4 mars 2023 i samband med Fårfest i Kil

Ull-auktion sker på inskickad ull om så önskas, se nedan


Till dig som är fårägare eller som har intresse för ullfällar
Välkommen att delta i årets Ull-SM!
Vare sig du har egna får och därmed tillgång till egna klippta fällar eller intresserad av ull genom andras ullfällar, är du välkommen att anta utmaningen att delta i årets Ull-SM! Detta är ett sätt att få veta mer om vilken ullkvalitet dina får, eller den ull du inskaffat, besitter.

Det är femte året som arrangemanget Ull-SM och SM i handspinning drivs i föreningen Ullviljas regi. Ett sätt att lyfta ullen och kunskapen är att utmana fårullsintresserade och handspinnare att delta i dessa två SM. Läs mer om föreningen på www.ullvilja.se .

Du kan skicka in höstull, vårull eller helårsull för att delta i Ull-SM, max två fällar per ras, nyklippta eller klippta tidigare. Som hel fäll räknas fäll inklusive lårull, exklusive buk-, ben- och huvudull (det fjuniga.) Fällarna studeras, i anonymt skick, noga av en jury som består av några av Sveriges skickligaste ullkunniga och resultaten presenteras Lördag 4 mars 2023 i samband med eventet ”Fårfest i Kil”.
En första, andra och tredjepristagare utses. Dock får samtliga fällar ett skriftligt protokoll med juryns utlåtande. Om du vid anmälan även medger försäljning av din/dina fällar, kommer medaljörerna säljas på ullauktion i direkt anslutning till prisutdelningen. Övriga fällar auktioneras ut på Tradera. Vid förra årets auktion såldes fällar för 350-3.000 kr/st.

Om du istället anger att du önskar ha ullen i retur ombesörjer vi detta mot portokostnad men du kan också välja att själv hämta den på plats i Kil 4 mars, utlämning kan ske efter avslutad ullauktion.

Du kan skicka in max 2 fällar per ras vilket betyder att du t.ex kan skicka oss 2 fällar finull + 2 fällar
rya + 2 fällar leicester osv.


Vill du delta?
Du anmäler ditt deltagande genom att maila till ullsm@ullvilja.se och betalar in anmälningsavgiften till Ullvilja på swishkonto 123 674 14 66 eller till bankgiro 286-5939, märk med ullsm och ditt namn.

Ull SM är en möjlighet för medlemmarna i föreningen att få sina ull-fällar bedömda av kunniga domare. Utlåtandet ger ett svar på fällens kvalitet, som i sin tur är en viktig viktig återkoppling för uppfödaren i avelsarbetet och i djurskötseln.
För köparen av ull och/eller livdjur är dokumentet en objektiv beskrivning och bedömning av ullen. En bra värdering av ullen är en viktig grund för de kommersiella förutsättningarna.
Nya medlemmar erbjuds möjligheten att gå med i föreningen redan nu för en avgift om 200:-. Medlemskapet gäller då för slutet av 2022 och hela 2023 och skall vara föreningen tillhanda innan årsskiftet.

Avgiften för bedömningen är 100:- per fäll och kostnad för ev återsändande av fäll/fällar tillkommer.

Välkommen med ditt/dina bidrag hälsar vi i Ullviljas styrelse!

Ull-SM och SM i handspinning kommer framöver att förläggas i anslutning till ull-arrangemang på olika platser i landet. Ansvarar du idag för ett ull-arrangemang och tror dessa SM skulle vara intressant att stå värd för, kontakta
info@ullvilja.se för vidare diskussion.

Info Ull-SM 2022

Blankett för anmälan av ull 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *