1 kommentar på “UllSM 2019, vinnarna”

 1. Ett litet förtydligande kan vara på sin plats angående de olika klasserna. Varje år har det sett olika ut med vilka klasser som ullen delas upp i. Allt beroende på vilka fällar som skickas in. Vi satte från början begränsningen max två per klass och det har kommit en del kritik om det. Vitsen är att få så stor spridning på ulltyper som möjligt för att visa på mångfalden.
  Vi skulle kunna dela upp allt från början i ex Lantras Finull lamm vit ull
  Lantras Finull lamm pigmenterad ull
  Lantras Finull får vit ull
  Lantras Finull får pigmenterad ull
  Lantras Finull vårull vit
  Lantras Finull vårull pigmenterad
  och så vidare….
  Detta systemet skulle leda till flera hundra olika klasser och bli allt för ohanterligt.
  Vi vill ge ullen en chans att konkurrera med så jämnt motstånd som möjligt så att inte juryn behöver bedöma och jämföra äpplen med bananer utan i möjligaste mån var frukt för sig. Kommer det in många äpplen så kan de delas upp i gröna och röda, och ännu mer detaljerat genom att jämföra Åkerö med Åkerö, Aroma med Aroma. Hoppas att ni förstår liknelsen.
  Så till nästa års SM hoppas jag att den som har en ras som det finns många får av ex ovan nämnda Finull sparar sina två bästa lammfällar från höstklippningen, sina två finaste tack eller baggfällar, sina finaste vårullsfällar och om det finns olika färger i besättningen sparar två av varje av dessa med. Lagrar ullen på lämpligt sätt med id nummer tillsammans med fällen och kontaktar sekretariatet med frågor om deltagande när tävlingen öppnas nästa höst.
  Det samma gäller givetvis fler raser. Tog bara finull som ett exempel.
  Har du som får ägare flera raser på gården så öppnar sig fler möjligheter till deltagande som visade sig hos 2019 års mesta medaljör Kari Lewin. Hon har fåren mest för sitt stora ullintresse och har köpt in lite får av nya raser till sin tidigare rena ryabesättning och även korsat dem sinsemellan. Djuren har hon valt för att de har haft fin ull och tydligen hade juryn samma uppfattning.
  Även Erika Winterlia hade bra utdelning med sina tre fällar som fick medalj alla tre, eller Calle Allared som i sista stund skickade in en korsningsfäll som tog guld i crossbredklassen.
  Även de deltagare som inte fick medalj har fått sin ull bedömd under lupp och kollade på utifrån olika aspekter såsom glans, spänst, styrka och mjukhet ex. De protokollen är användbara för dig i ditt avelsarbete och du kan ha det med vid ev försäljning av avelsdjur. Några av Sveriges absolut kunnigare ullbedömare (och i framtiden kanske ullexperter från utlandet får tillkallas) har gett dig ett utlåtande på ullen från dina får och den har jämförts med annan ull från så lika typ som möjligt och du får utlåtandet nedskrivet på ett papper.
  Med dessa rader ville jag uppmuntra er som inte deltagit tidigare eller som inte har trott att ni har någon bra ull att inte vara rädda för att delta utan skicka in. De problem som varit med uteblivna aviseringar och andra logistikproblem hoppas vi att vi kommer att ha en riktigt bra lösning på till nästa år.
  Tack alla ni som slitit med att bedöma ullfällarna, packat ull, fått konstiga sms och mejl om paketen, skrivit diplom, beställt medaljer, hjälpt mig med kategorisering och anonymisering, fotograferat, tagit emot och skickat pengar, transporterat ull, lagt ut på hemsidan, gjort inlägg i Facebook gruppen, direktsänt prisutdelningen, klippt fåren, skött om fåren, auktionerar ut fällarna, köpt fällarna, bloggat om SM, röstat på ullen, spunnit garn, delat upp ull och skickat ut till handspinnare, analyserat garnerna, kört undan emballage, plockat fram alla fällarna på Öströö och alla andra som hjälpt till att göra detta till ett fantastiskt fint arrangemang.
  Stort tack till er alla!
  Kia Gabrielsson Beer från sekretariatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *